Κάθε παιχνίδι μετράει περισσότερο από ποτέ

Every Game Matters και Devotion. Ήρθε πάλι αυτή η εποχή. Η EuroLeague 2023/24 βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται πιο συναρπαστική από ποτέ. Ναι, κάθε χρόνο το ίδιο λέμε. Όμως δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές που βιώνουν από πρώτο χέρι τη διοργάνωση και την εξέλιξή της. 

Φέτος, βέβαια, υπάρχει και πρακτικός λόγος για τον οποίο η EuroLeague θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτός ο λόγος είναι το Play-In Tournament, το οποίο είχε πολλάκις προτείνει ο Δημήτρης Ιτούδης και το οποίο θα υιοθετηθεί την προσεχή αγωνιστική περίοδο

Πώς θα λειτουργήσει αυτό; Οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου θα προκρίνονται απευθείας στα playoffs. Η 7η και η 8η ομάδα στο φινάλε της regular season θα τίθενται αντιμέτωπες σε μονό παιχνίδι. Ο νικητής θα μπαίνει στα playoffs και θα παίζει με την 2η ομάδα της κατάταξης.

Με τον ίδιο τρόπο, η 9η και η 10η ομάδα θα παίξουν ένα μονό παιχνίδι: ο χαμένος θα πάει σπίτι του, ενώ ο νικητής θα παίξει τρεις μέρες αργότερα με τον ηττημένο από το ζευγάρι 7-8. Όποια ομάδα επικρατήσει σε αυτό το ματς, θα αντιμετωπίσει την πρώτη της κανονικής διάρκειας στα playoffs. Σε όλα αυτά τα μονά παιχνίδια του Play-In, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην regular season.

Στην ουσία, η 7η και η 8η ομάδα, που έμπαιναν απευθείας στα playoffs μέχρι φέτος, θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα σημαντικό αβαντάζ στα Play-In, αφού θα χρειάζονται μία νίκη για να προκριθούν. Οι ομάδες που θα πάρουν την 9η και την 10η θέση θα χρειάζονται δύο νίκες για να προκριθούν.

Κάπως έτσι, ακόμα περισσότερες ομάδες θα έχουν κίνητρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν και δεν θα “παρατάνε” ενδεχομένως κάποια ματς, γνωρίζοντας ότι έχουν χάσει το τρένο της πρόκρισης στα playoffs της διοργάνωσης. 

Αυτή είναι η πιο ουσιαστική, αλλά δεν είναι φυσικά η μόνη αλλαγή σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Αλλαγές υπήρξαν και σε πρόσωπα που στελεχώνουν καίριες θέσεις στην EuroLeague. Ο Μάρσαλ Γκλίκμαν, που διαδέχθηκε στην θέση του CEO τον Τζόρντι Μπερτομέου, δεν κατάφερε να πείσει τους μετόχους με το έργο του.

Κάπως έτσι, ο νέος CEO της EuroLeague είναι πλέον ο Παούλιους Μοτιεγιούνας, ενώ καθήκοντα Διευθυντή Διαιτησίας ανέλαβε ο Ντάνιελ Ιερεθουέλο, παίρνοντας την σκυτάλη από το Ρίτσαρντ Στόουκς, ο οποίος κατείχε τον εν λόγω ρόλο για οκτώ χρόνια. 

Παράλληλα, από την νέα σεζόν οι προπονητές θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δύο challenges ανά παιχνίδι, αντί ενός που δικαιούνταν πέρσι. 

Στην αντίπερα όχθη, αναλλοίωτο έμεινε το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις 18 ομάδες που απαρτίζουν την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αφού η Γκραν Κανάρια κατέκτησε μεν το EuroCup, αρνήθηκε δε τη θέση της στην EuroLeague για οικονομικούς λόγους

Η συμφωνία EuroLeague – FIBA

Μεταξύ άλλων EuroLeague και τη FIBA κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση αναφορικά με τα παράθυρα και τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης το διάστημα που υπάρχουν υποχρεώσεις για τις Εθνικές Ομάδας.

 Κάπως έτσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023/24 να μην υπάρξουν στο καλεντάρι παιχνίδια Εθνικών ομάδων και παιχνίδια EuroLeague στις ίδιες ημερομηνίες.

Το σίριαλ του καλοκαιριού και η ποιοτική αναβάθμιση

Το όνομα του Νίκολα Μίροτιτς ήταν αυτό που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των ΜΜΕ όλης της Ευρώπης για μήνες. Ο Μαυροβούνιος φόργουορντ “φλέρταρε” με πολλές ομάδες, βρέθηκε μία ανάσα από την Παρτίζαν, αλλά τελικά κατέληξε στην Αρμάνι Μιλάνο, τονίζοντας κατά την παρουσίασή του από τον ιταλικό σύλλογο πώς είναι “ό,τι πιο κοντινό σε κλαμπ του ΝΒA έχω δει στην καριέρα μου” και πως: “δεν μου αρέσει να νιώθω άνετα, θέλω πίεση, πρέπει να υπάρχει πίεση”. 

Πέραν του Μίροτιτς όμως, το καλοκαίρι είχε τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και όλες οι ομάδες -λιγότερο ή περισσότερο- κατάφεραν να αναβαθμιστούν ποιοτικά και ποσοτικά. Τρανά παραδείγματα αυτά του Παναθηναϊκού και του Ερυθρού Αστέρα που έκαναν 11 και 10 μεταγραφές αντίστοιχα. 

Λιγότερες κινήσεις χρειάστηκε να κάνει ο Ολυμπιακός, η Μονακό, η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε, η Εφές, η Μακάμπι και η Ρεάλ που κράτησαν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο τον βασικό κορμό τους.

Ειδικά η κάτοχος του τροπαίου προσέθεσε μόνο τον Φακούντο Καμπάσο στο ρόστερ της, αφήνοντας ελεύθερους τους Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος (Ολυμπιακός), Πετρ Κορνελί (Μονακό), Άνταμ Χάνγκα (Ερυθρός Αστέρας) και Άντονι Ράντολφ. Για αυτό και η ομάδα του Τσους Ματέο ξεκινάει φέτος μισό βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες που θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. 

Η Παρτίζαν και η Μπασκόνια, είχαν κάποιες σημαντικές αποχωρήσεις (σσ. Λεσόρ, ΛεΝτέι, Μάνταρ η μία, Τόμπσον, Γκιεντράιτις η άλλη), παραμένουν όμως επικίνδυνες και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποτιμηθούν. 

Ακολουθεί η Μπάγερν, που μπήκε στην εποχή του Πάμπλο Λάσο και πραγματοποίησε ενδιαφέρουσες κινήσεις με τους Σερτζ Ιμπάκα, Σιλβέν Φρανσίσκο και Κάρσεν Έντουαρντς, ενώ πιο πίσω στην κούρσα φαίνεται να βρίσκονται η Βίρτους, η Βαλένθια, η Ζάλγκιρις,η Άλμπα και η Βιλερμπάν. 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.